Nya tak på gamla hus

Ett av de större projekten i varje husägares tillvaro är att lägga nytt tak. Även om man anlitar en takläggare kräver det en hel del arbete, inte minst tankearbete. Det handlar om frågor som vilken typ av tak man ska välja, hur det ska se ut.

Bor du i ett hus i behov av ett nytt tak? Då har du ett stort arbete framför dig. Men du har också möjlighet att ge ditt hus ett nytt utseende. Du kan både modernisera det, och återställa det till sin fornstora glans. Man brukar ju säga att fönstren är husets ögon. I så fall är taket husets hår. Vissa frisyrer passar bättre på vissa. Och en del frisyrer är mer praktiska än andra.

Hur ska det nya taket vara?

De flesta ställer följande krav på ett nytt tak:

  1. Det ska vara estetiskt tilltalande
  2. Det ska matcha husets stil och historia
  3. Det ska vara hållbart
  4. Det ska vara enkelt att underhålla
  5. Det ska ha ett rimligt pris

Det går inte alltid att hitta ett tak som uppfyller alla dessa kriterier, i alla fall inte i lika stor utsträckning. Vad som är viktigast varierar dock från en person till en annan. 

Vilket material ska jag välja?

Det finns många olika material för tak på marknaden idag. De mest klassiska är tegelpannor och takpapp. De ger ett klassiskt utseende, men detta går också att uppnå med mer moderna material, som betongpannor eller plåt.

Plåttak har generellt haft ett dåligt rykte i Sverige, men detta är absolut oförtjänt. Det finns många hus som har räddats genom att man bytt ut läckande tegeltak mot täta i plåt. Ett billigt plåttak är kanske inte så snyggt, men det har ofta varit ett snabbt och enkelt sätt att skydda huset mot väder och vind. Det gäller inte minst fritidshus. Idag finns det också plåttak som passar även på äldre hus