Hur kan vi spara el?

Behöver du åtgärder hemma som sparar på elen? Har du också funderat på att spara mer el? Den kommande energikrisen som vi ser på många håll i Europa lär slå hårt i vinter mot alla som äger hus eller radhus. Både radhus och lägenheter i flerfamiljshus har inte lika stora behov av att värma upp sin bostad som de som bor i villa.

Radhusen och lägenheterna får ju hjälp av de intilliggande bostäder för att värma upp den egna bostaden. Det är annat med villorna. Där måste var och en värma sin egen villa, vilket gör att behovet av el är extra stort.

Har du höga räkningar på din el?

Om du har funderat på att du ska spara el i vinter, så kommer här några bra tips och råd om hur du kan göra för att sänka dina elkostnader.

 1. Börja med att välja ett elbolag som har lägre avgifter och pris på elen som du köper.
 2. Ta kontakt med en duktig elektriker. I så fall kan elektrikern se över din elanvändning och utföra elsparande åtgärder i din bostad. Läs mer här om en som jobbar i Stockholm: dinelektriker.se/elektriker-stockholm/.
 3. Har du elmätare hemma så kan du titta på din bostads användning och passa på att tvätta och diska under den tid på dygnet när priset på elen är lägre, exempelvis nattetid.
 4. Sänk värmen hemma. För varje grad som du sänker värmen så sparar du kostnaderna för den.
  Sänk värmen i källare, tvättstuga och förråd. Ta bort värme i utrymmen som du inte behöver ha varma, helt enkelt.
 5. Byt ut gammal värmepump. På samma sätt som det är med övriga vitvaror så är även de moderna värmepumparna tillverkade för att spara el.
 6. Isolera fönster och dörrar. Om du har gamla och slitna isoleringslister, kan du byta ut dem mot mer effektiva lister, eller ännu hellre, byt ut hela fönsterglas till energiglas, så får du helt isolerade fönster.
 7. Om du inte har möjlighet att byta fönster och dörrar, kan du i stället hänga tjocka gardiner för fönster, balkongdörr och entrédörr. Gardiner som är tjocka isolerar effektivt mot kylan som vill tränga in genom fönster och dörrar.
 8. Använd tvätt- och diskmaskin bara när de riktigt fulla, det är ett bra sätt att få ner elräkningen. Det är slöseri med resurser att köra dem halvfulla.
 9. Använd timer för mottorvärmaren när du värmer upp bilen. Det är onödigt att bilen värms upp i flera timmar. Det kanske räcker med en halvtimme?
 10. Byt ut alla lampor till LED lampor i ditt hus. Det kommer definitivt att sänka din elräkning.
 11. Ha inte TV eller dator att stå på stand-by-läge. Du vet väl om att det är bättre att helt och hållet stänga av dem, med on-off knappen än att ha dem i standby?
 12. Tina maten i kylen istället för i mikron. På det sättet sparar du på elen för att hålla maten kalla i kylen, den kyls ner automatiskt om du lägger det som är fryst i kylen i stället för i mikron. Så gjorde man ju förut, innan mikron kom.

Om alla ser över sin elanvändning och kapar all onödig sådan, kan vi gemensamt se till så att energikrisen inte förvärras. Så detta är vad alla borde göra så snart som möjligt.